پیتر آستینوف میگوید: «خنده، متمدنانهترین موسیقی جهان است» و شوخی سالم میتواند یکی از آفرینندههای خنده باشد. در نتیجهی خندیدن نیز شاهد کاهش اضطرابات، استرسها، تنشها و.. هستیم زیرا همچون دارو و مسکن تأثیرات مثبت و مفید زیادی را به بدن ما هدیه میدهد. شوخیهای خلاقانه و سالم میتواند کانون خانواده را گرم و دلپذیرتر کند و به ارتباطات صفا و صمیمیت ببخشد. اما زمانی که شوخیهای ناسالم و نازیبا در ارتباطات همسران و یا با فرزندانشان رد و بدل میشود، سبب آزار و اذیت دیگری شده و عواقب نامطلوبی را به همراه خواهد داشت.
مردان در ارتباط با مردان دیگر، از شوخیهای فیزیکی و کلامی زیادی ممکن است استفاده کنند که متناسب با دنیای مردانهی آنهاست و اغلب بدون هیچ برداشت منفی به آن شوخی میخندند. اما مردان باید توجه کنند که شوخی با همسرانشان بسیار متفاوتتر از شوخیهایی است که با دوستانِ مرد خود دارند. مردان باید از شوخیهایی که باعث میشود ارتباط عاشقانهشان را رو به سردی بکشاند و همسرانشان را ناراحت، شکاک، بیارزش، حقیر و …کند، اکیداً خودداری کنند. زن و مرد در طول زندگی مشترک این تعهد را دارند که یکدیگر را به درستی بشناسند. در این پروسهی شناخت، مردان فرصتی به دست میآورند که با علاقهمندی و حساسیتهای همسرشان آشنا شوند. شناخت کسب شده به آنها کمک میکند تا شوخیهای مناسب و مطلوب با همسرانشان داشته باشند. در زیر به برخی از شوخیهایی که میتواند باعث تنش در ارتباط زناشویی شود، اشارات کوتاهی میکنیم:
مردان با مردان دیگر به راحتی شوخیهای فیزیکی میکنند. اما یک مرد باید در شوخیهای فیزیکی با همسر خود بسیار مراقب و محتاط باشد. کلام خدا در اول پطرس ۷:۳ میفرماید: «به همین سان، شما نیز ای شوهران، در زندگی با همسرانتان باملاحظه باشید و با آنان چون جنس ظریفتر با احترام رفتار کنید، چرا که همپای شما وارث هدیهی فیض آمیز حیاتند، تا دعاهایتان بازداشته نشود.» مردان حتی برای شوخیهای فیزیکی با همسرشان بایستی به این نکته توجه داشته باشند که شوخی فیزیکی در نقاطی که باعث آزار و اذیت همسرشان نمیشود و به شدت و میزانی که درد زیادی ایجاد نکند را استفاده کنند. هدف از این شوخی انتقال احساسات خوب و نشاطآور به یکدیگر است نه آسیبزدن و شروعی برای اختلافات جدی. ممکن است همسر شما آن درد را تحمل کند، به روی خود نیاورد اما در درون خود به عملکرد شما میاندیشد و از اینکه به شرایط فیزیکی او و توانایی او در تحمل آن شوخی فیزیکی توجه نکردهاید، غمگین و سرخورده خواهد شد. آمار نشان میدهد که زنان زیادی به دلیل شوخیهای فیزیکی آسیبهای جدی دیدهاند (شکستگی، از دستدادن چشم، ضربهی مغزی و…) و حتی در مواردی این شوخیها منجر به مرگ همسر شده است.
شوخیهای کلامی نیز از حساسیت زیادی برخوردار است و میتواند باعث افسردگی زنان و فروپاشی شخصیتی آنها شود. این موضوع که «نیمی از شوخیها، برخاسته از حرف دل گوینده است» شاید در باور برخی زنان بیشتر از دنیای برخی مردان جای داشته باشد. به همین دلیل باید مراقب نوع شوخی با همسران بود. گاهی مردان برای مزاح این جملات را به کار میبرند «چرا دیر اومدم؟ رفته بودم پیش اون یکی زنم، اگه این کار رو نکنی طلاقت میدم، لامصب، کثافت، آی کیو، ضعیفه و…». برخی از مردان به قصد شوخیکردن، اندام، لهجه، علایق و توانمندیهای همسرشان را به سخره میگیرند و یا در مورد اعضای خانوادهی همسرشان شوخیهای ناسالم میکنند.
تمام این شوخیهای ناسالم یک نوع خشونت محسوب میشود و به نوعی تیشه به ریشهی خانواده میزند و لطمات زیادی را به همراه خواهد داشت. زنان را نسبت به همسرشان بدبین و حساس میکند، احساس طردشدگی و بیارزشی به آنها داده میشود و میتواند رابطهی آنها را به درگیری و یا به مرز طلاق بکشاند. گاهی مردان شوخیهای خود را موجه دانسته و همسرانشان را «بیجنبه» میدانند. آنها به جای مراقب بودن بر شوخیهایشان، طرف مقابل را ضعیف و بیجنبه خطاب کرده و سعی دارند احساس گناه را به او تحمیل کنند. شوخیکردن در زمان مناسب، با کلمات و رفتار مناسب، سبب لذت، تفریح، سرگرمی، نشاط و استحکام ارتباطات زناشویی میشود.
رادمرد
Visits: 1266