راهکارهای برون رفت از مشکلات و رقابت ناسالم
در دو مقالۀ قبلی نگاهی گذرا به مقوله رقابت سالم و ناسالم و همچنین ریشههای رقابت ناسالم داشتیم و در این مقاله قصد داریم به تعدادی از راهکارهای برون رفت از این موانع و مشکلات نگاهی بیندازیم.
امروزه بحرانها بخشی جدانشدنی از زندگی انسانها شده است و همۀ ما هر روزه با یک بحران جدید مانند آتشسوزی، سرقت، آزار و اذیتهای مختلف، بیماریها، مرگ و میر و بسیاری رخدادهای پریشانکننده روبرو هستیم. در مقابل نیاز به خوراک، پوشاک، مسکن ، پول جهت تأمین نیازهای روزمره، نیازهای عاطفی و جنسی، همه و همه باعث شده تا انسانها به سمت رقابت با یکدیگر پیش بروند و سعی کنند خود را از گرسنگی و درماندگی نجات دهند و برای خود جایگاهی در اجتماع ایجاد نمایند. همین امر باعث ایجاد رقابت در تمامی جوامع شده است که در برخی موارد باعث پیشرفت و راحتی انسانها و در برخی موارد باعث پسرفت و دورشدن انسان از اهداف خالق خویش گشته است.
در موعظۀ بالای کوه، انجیل متی ۶: ۲۱، عیسیمسیح فرمود: “هر جا گنج توست، دل تو نیز در آنجا خواهد بود”. ما به عنوان انسان ابتدا میبایست بدانیم که هدف خالق ما از آفرینش انسان چه بوده است؟ آیا انسان آفریده شده است تا در چند سالی که بر روی زمین نفس میکشد، تمامی تلاش خود را برای خوردن و آشامیدن صرف کند؟ یا از لذات جسمانی بهره ببرد؟ یا گنجها برای خود بیندوزد؟
در انجیل لوقا ۱۲ : ۳۲ میخوانیم که: “خشنودی پدر شما (خدای خالق) این است که پادشاهی را به شما عطا کند.” بنابراین خواست و ارادۀ خدا برای ما نیکوست و افکار و تدارک او برای ما بهترین است.
به نظر نگارندۀ این مقاله، مهمترین دلیل رقابت ناسالم دورشدن ما از اهداف خالقمان میباشد. ما تلاش میکنیم برای خود و خانوادههایمان بهترینها را به دست بیاوریم و صد البته این چیز بدی نیست و وظیفۀ ما به عنوان یک مرد و سرپرست یک خانواده نیز همین است که بهترینها را فراهم کنیم اما شاید در تعریفِ بهترین، در اشتباه باشیم.
بیائید با یکدیگر به آیاتی از کلام خدا نگاهی بیندازیم تا بتوانیم تعریف بهترین را درک کنیم.
لوقا ۱۲: ۲۲ – ۳۱ ←آنگاه عیسی خطاب به شاگردان خود گفت: “پس به شما میگویم، نگران زندگی خود مباشید که چه بخورید، و نه نگران بدن خود که چه بپوشید. ۲۳ زندگی از خوراک و بدن از پوشاک مهمتر است. ۲۴ کلاغها را بنگرید: نه میکارند و نه میدروند، نه کاهدان دارند و نه انبار؛ با این همه خدا به آنها روزی میدهد. و شما چقدر باارزشتر از پرندگانید! ۲۵ کیست از شما که بتواند با نگرانی، ذِراعی بر قامت خود بیفزاید؟ ۲۶ پس، اگر از انجام چنین کار کوچکی ناتوانید، از چه سبب نگران مابقی هستید؟ ۲۷ سوسنها را بنگرید که چگونه نمو میکنند؛ نه زحمت میکشند و نه میریسند. به شما میگویم که حتی سلیمان نیز با همۀ شکوه و جلالش همچون یکی از آنها آراسته نشد. ۲۸ پس اگر خدا علف صحرا را که امروز هست و فردا در تنور افکنده میشود، چنین میپوشانَد، چقدر بیشتر شما را، ای سستایمانان! ۲۹ پس در پی این مباشید که چه بخورید یا چه بنوشید؛ نگران اینها مباشید. ۳۰ زیرا اقوام خداناشناسِ این دنیا در پی اینگونه چیزهایند، امّا پدر شما میداند که به این همه نیاز دارید. ۳۱ بلکه شما، در پی پادشاهی او باشید، که همۀ اینها نیز به شما داده خواهد شد.”
همانطور که در این آیات خواندیم، “نگرانی” یکی از دلایل تخریبکنندۀ زندگی انسانهاست. ما نگران از دستدادن شغلمان هستیم، پس تلاش میکنیم حتی به قیمت ردشدن از روی دیگران تا جایگاه بهتری را از آنِ خود کنیم. نگران هزینههای خود هستیم، پس سعی میکنیم کالایی را بالاتر از قیمت معمول بفروشیم یا کمفروشی کنیم. کرایهای را بیشتر از حد معمول میگیریم و مثالهایی از اتفاقات زندگی روزمره که خودتان میتوانید به این لیست اضافه کنید.
اما سوال مهم اینجاست آیا همۀ رقابتها درست است؟ شاید بسیاری از مردم پاسخ بدهند بله! بسیاری از سخنوران انگیزشی تمام تلاش خود را انجام میدهند تا کلمۀ “من میتوانم” را در ذهنهای ما جا بیندازند و در اصل درست نیز هست، ما میتوانیم هر کاری را انجام دهیم اما به چه قیمتی؟
ترس از دست دادن یا بدست نیاوردن میتواند یکی دیگر از دلایل ورود به رقابتهای ناسالم باشد. ما برای بدستآوردن پول، مال و اندوختههای مختلف و ایجاد رفاه و یا برای ترس از دستدادن این موارد خود را در منجلابهای مختلف قرار میدهیم که بعضاً برخی از این موارد از نظر قوانین و هنجارهای جامعه نیز مورد بازخواست قرار میگیرد.
افراد با اعتماد به نفس پایین، مستعد نگرانی، اضطراب، افسردگی، ترس، تردید، رنجش، نفرت و تلخی هستند. این افراد خود را کورکورانه در مسیرهای اشتباه قرار میدهند تا بتوانند خود را فردی قوی نشان دهند و این امر آنان را در رقابتهای اشتباه فرو میبرد و چه بسا زندگی اشخاص بسیاری به این شکل تباه شده است یا افرادی که به دلیل عدم باور و دوستداشتن خودشان، به اعتیاد کشیده شدهاند.
هر چند این موضوع ابعاد گستردهای دارد، اما به عنوان صحبت آخر در این مقاله، خوب است که قبل از انجام هر کاری ابتدا کمی برای تصمیماتمان فکر کنیم، از افرادی که زندگیشان در راستی و درستی قرار دارد مشورت بگیریم، کارها و رقابتهایمان را در شفافیت انجام دهیم نه به صورت پنهانی و یواشکی. قبل از انجام هر کاری ارادۀ خدا را در زندگی خود بطلبیم و این انضباط را سرلوحۀ ذهن خود قرار دهیم که هر روز به دعا و مطالعه و تعمق درکلام خدا وقت بدهیم و طالب حضور خدا در زندگی خود باشیم. بیاد داشته باشیم که برای انجام هر کاری در حضور خدای نهانبین پاسخگو هستیم پس با هوشیاری، ایمان خود را چه در گفتار و چه در کردار مراقبت نمائیم. همچنین در صورت نیاز با روانشناسان متعهد وقت بگذاریم (اکثر ما به خصوص در کشورهایی مانند ایران به دلایل مختلف اعم از جنگ، تحریم، کمبودها، فقر فرهنگی و … برخی از تواناییهایمان درست شکل نگرفته و یا آسیبهای روحی و روانی متحمل شدهایم که ریشۀ بعضی از مشکلاتمان است) تا بتوانیم بهترین خود را برای خدا، خود و خانواده و جامعهای که در آن زندگی میکنیم، آماده نمائیم). حقیقتِ امیدبخش این است که حضور فعال و قوتبخش روحالقدس، حامی و پشتیبان ما در مسیر پرپیچ و خم زندگی است(افسسیان ۳: ۲۰).
رادمرد
Visits: 698